background-shadow-top background-shadow-bottom Viiniopas

Ohjeet ja tietoja

Viiniopas on oma henkilökohtainen viiniammattilaises. Älä enää koskaan valitse viiniä kauniin etiketin vuoksi. Viinioppaan avulla olet aina viinitietouden aallonharjalla, oletpa sitten miettimässä viiniä illallista varten, kiertelemässä Alkossa tai valitsemassa viiniä ravintolassa pihvin kyytipojaksi.

Viiniopas sisältää yli 6000 viinin arviot, kattaen lähes koko Alkon kotimaisen valikoiman. Opas sisältää lisäksi katsauksen Alkon tilausvalikoiman, ravintoloiden, laivayhtiöiden ja Finnairin viinitarjonnan parhaimmistoon. Ohjelmaa pidetää jatkuvasti ajan tasalla ja arviot Alkon uutuuksista päivittyvät ohjelmaan vikkelästi. Harrastajia hellitään myös huippuviinien vanhojen vuosikertojen arvioilla. 1500 viinistä löytyy myös etikettikuva.

Viinioppaan käyttö

Voit hakea viinejä nimellä, nimen osalla tai Alkon kuusinumeroisella koodilla. Esimerkiksi hakusana "russ" löytää viini "Gaja Costa Russi". Et tarvitse erikoismerkkejä haussa (ë ü å, jne.). Hakusana "perig" löytää viinin "Dom Pérignon". Kun löydät hakemasi viinin, klikkaa sen nimeä ja pääset viinin tietoihin.

Rajaamalla hakua voit tarkentaa haun koskemaan vain tiettyä maata tai tiettyä viinityyppiä (esim. punaviini tai valkoviini). Voit hakea vain luomuviinejä, sekä määritellä viinin maksimihinnan ja minimipisteet. Voit myös määritellä, haetko hakusanalla viinin nimeä, tekstiä arviosta vai rypälelajiketta. Jos haet arviosta, voit hakea esimerkiksi viinin kuvausta (kuiva, lempeä, raikas, jne.) tai viinille sopivalla ruokalajilla (poro, riista, pihvi, seurusteluun, jne.). Koska tällä hetkellä ruokahakua ei ole kokonaan eriytetty, ruokalaji saattaa olla eri sijamuodoissa, esimerkiksi ravuille sopivaa viiniä voit etsiä hakusanoilla "rapu" tai "ravun".

Viinien pisteytys

Viinit arvioidaan kansainvälisesti käytetyimmän ja selkeän 100 pisteen taulukon mukaan.

95—100: Klassikko on viini, jonka kaikki eri osa-alueet ovat kiitettävät. Se on parasta, mitä rahalla saa. Hinta nousee yleensä yli 50 euron.

90—94: Erinomainen viini ilmentää hyvin alkuperäänsä, mutta tarjoaa myös aimo annoksen persoonallisuutta. Hinta on miltei poikkeuksetta vähintään 15 euroa, yleensä monin verroin.

87—89: Hyvä viini tarjoaa reilun hinta-laatusuhteen. Jos viinin hinta kuitenkin kipuaa yli 15 euron, kyseessä on liian kallis viini laatuunsa verrattuna. Tämän kategorian alarajalle pyrkii suurin osa kaupallisista viineistä alle 10 euron hintatasolla. Moderni teknologia yleensä varmistaa, että valtaosa vakavasti otettavista viineistä saa juuri 87 pistettä. Yhdenmukaista laatua, mutta tavallaan hyvin tylsää.

85—86: Välttävä viini on väliinputoaja, jos sen hinta on 10 euron tuntumassa. Mutta jos hinta putoaa selvästi alle 8 euron, viiniä voi harkita arkiselle aterialle.

80—84: Tyydyttävä viini on yleensä hyvin edullista, mutta alkoholiverotuksen takia harvoin kannattava ostos.

—79: Huonoa viiniä ei kannata hankkia missään tapauksessa. Joskus kyseessä voi tosin olla epähygieninen erä. Selvästi korkkivikainen viini on helppo tapaus, mutta aika usein vika on sellainen, että hedelmäisyys on latistunut ilman korkkivikaista tuoksua. Näin ollen huonokin viini voi olla oikeissa olosuhteissa ja parhaimmillaan ihan juotavaa.

Ohjelmasta

Viiniopas on Heinäpään Viestinnän ja Make Helsingin yhteistyössä kehittämä palvelu.

Viiniarviot on kirjoittanut Pekka Suorsa, joka on pitänyt viinipalstaa vuodesta 1988. Hän on toiminut Ilta-Sanomien viinikirjoittajana vuodesta 1997 ja hänen viinisivunsa ilmestyy lauantaisin. Lisäksi hän on arvioinut viinejä Glorian Ruoka ja Viiniin vuodesta 2003 ja Varttiin vuodesta 2009.

Make Helsinki tuottaa erilaisia mobiili- ja webpalveluita itsenäisesti, tilattuna ja yhteistyössä. Viinioppaan Make Helsinki on tuottanut iPhone-, Android- ja Windows Phone-laitteille, sekä myös webiin.

Viinioppaan käyttöehdot ja rekisteriselosteen löydät täältä

Copyright (C) 2010-2015 Make Helsinki Oy ja Heinäpään Viestintä Oy